: 10 دقیقه
نویسنده : مریم نوروزی/ مشاور تغذیه
روشهای علمی درمان دیابت کدامند و چگونه انواع دیابت را درمان کنیم؟
یکی از بیماری هایی که بیشتر افراد جامعه را درگیر کرده است دیابت است که به دلیل افزایش سطح قند خون در بدن اتفاق می افتد.در این مقاله سعی داریم شما را با روشهای درمانی انواع دیابت آشنا سازیم.
عوارض دیابت چیست و چرا درمان دیابت اهمیت دارد؟
بیماری دیابت علاوه بر علائمی همچون تکرر ادرار، تشنگی و گرسنگی فراوان می تواند صدمات دیگری به سایر اندام های بدن وارد کند مانند بیماری های قلبی و عروقی، دستگاه گوارش، دندان و لثه، پوست، چشم، کلیه و اعصاب.
پس با وجود این عوارض درمان دیابت ارزش زیادی دارد و اگر به موقع پیگیری نشود لطمات جبران ناپذیری بر جای می گذارد.
اصول درمان دیابت
بیماری دیابت دو نوع متفاوت دارد. دیابت نوع یک که حتی در افراد لاغر نیز دیده می شود با تغییر در رژیم غذایی و انجام فعالیت های ورزشی و تزریق انسولین درمان میگرد د ولی دیابت نوع دو که با چاقی همراه است، علاوه بر ورزش و تغییر در رژیم غذایی، مراجعه به پزشک و مصرف انسولین و داروهای کاهنده قند خون توصیه می شود.
به کارگیری داروها توسط پزشک در دیابت نوع دو به عوامل زیر بستگی دارد:
میزان تاثیر و تخریب هر دارو
در نظر داشتن بیماری های دیگر بیمار و وضعیت فعلی او
مشکل سازگاری انواع داروها
و در کنار همه این مسائل باید هزینه داروها و توان مالی بیمار مورد توجه قرار بگیرد.
روش های درمانی انواع دیابت
در ابتدای درمان هر نوع دیابتی به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بتواند بیماری شما را مهار کند. قرار نگرفتن در مقابل محیط های استرس زا تاثیر بسزایی در تنظیم قند خون دارد.
درمان بیماری دیابت روش های مختلفی دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
داشتن تغذیه سالم
مصرف مواد غذایی مفید شامل انواع میوه ها و سبزیجات، غلات، خوراکیهای سرشار از فیبر و پروتئین های بدون چربی توصیه می شود ولی مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده، انواع شیرینی، قندها و چربی های اشباع ممنوع است.
انجام فعالیت های ورزشی
ورزش کردن در افراد دیابتی، قندها را به سمت سلول ها هدایت می کند و در آنجا به انرژی تبدیل می شوند و در نهایت میزان قند خون روند نزولی پیدا می کند و بدن برای انتقال قندها به سلول ها، محتاج انسولین نمی شود.
مصرف انسولین
بیماران دیابت نوع یک برای درمان باید انسولین مصرف کنند که میزان و روش مصرف آن وابسته به نظر پزشک است اما در دیابت نوع دو، در صورتی که داروی متفورمین تجویز شده توسط پزشک اثربخش نباشد، به دلیل فرسودگی پانکراس بیمار نیاز به انسولین پیدا می کند.
در دیابت بارداری بهترین کار مصرف انسولین است و زنان باردار حتماً باید زیر نظر پزشک غدد باشند.
داروهای تولید شده درمان دیابت کمک زیادی به:
زیاد شدن مقدار انسولین تولید شده توسط لوزالمعده
افزایش حساسیت سلولها به انسولین
کم شدن مقدار گلوکز از کبد
کم شدن جذب کربوهیدرات از روده
تخلیه آرام معده و تاخیر در هضم و جذب غذا در روده می کنند.
اگر درمان دیابت با داروها صورت نپذیرد و یا واکنش بدن فرد به انسولین زیاد باشد، در این صورت ممکن است پزشک به فکر پیوند لوزالمعده باشد ولی این روش همیشگی نیست و بعد از چند سال بیمار دوباره باید انسولین مصرف کند.
آیا دیابت درمان خانگی دارد؟
همانطور که رژیم غذایی و فعالیت های ورزشی و درمان های پزشکی می توانند چاقی را کنترل کنند ولی داروهای شیمیایی در عین حال که کاهنده قند خون هستند، عوارضی دارند.
از گذشته تا به امروز،گیاهان مختلفی برای کاهش میزان قند خون یافت شده اند.یکی از روش های درمان های خانگی،گیاهان دارویی هستند که به دلیل داشتن هزینه تقریبا کم، در دسترس بودن و اثرات نامطلوب کمتری مورد استقبال زیادی قرار گرفته اند قبل از کشف انسولین و داروهای دیابتی، داروهای سنتی بهترین راه معالجه دیابت بودند.
در حال حاضر بیشتر از ۱۲۰۰ گیاه دارویی برای درمان دیابت موجود است.
یکی دیگر از روش های درمان خانگی برای کاهش قند خون، استفاده از دوش آب گرم است.دوش آب گرم می تواند جریان انسولین را در خون افزایش دهد که منجر به کاهش قند خون می شود. قبل و بعد از انجام دوش آب گرم،میزان قند خون خود را یادداشت و چک کنید و با پزشک معالج خود در میان بگذارید.
درمان گیاهی دیابت
اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید می توانید از انواع گیاهان دارویی، دمنوش ها و عرقیات گیاهی فراوانی برای درمان دیابت خود استفاده کنید که میزان سطح قند خون شما را به راحتی پایین می آورند.
در این قسمت به معرفی برخی از آنها می پردازیم :
دمنوش دارچین
این دمنوش، قند خون را در جریان خون پخش می کند و میزان حساسیت به انسولین را افزایش می دهد.مقداری دارچین را داخل قوری ریخته و مانند چای دم کنید و هر روز یک فنجان از آن را میل کنید.
دمنوش بادرنجبویه
رنجبویه گیاهی آرام بخش و خواب آور است و در کاهش قند خون موثر است. بادرنجبویه گلوکز را جذب می کند و موجب کم شدن قند خون می شود.دم کرده آن را می توانید روزانه یک فنجان نوش جان کنید.
دمنوش چای ترش
این گیاه بسیار خوشمزه است و ترش بودن آن موجب پایین آوردن سطح قند خون می شود که می توانید دم کرده آن را مانند چای روزانه یک تا دو فنجان استفاده کنید.
دمنوش گزنه
گزنه نوعی گیاه پایین آورنده قند خون است و خاصیت آن کاهش سطح گلوکز در خون است. همچنین این گیاه در محافظت از سلول های پانکراس نقش مهمی دارد و باید حتما بعد از غذا و با معده پر مصرف شود.
دمنوش بابونه
دم کرده گیاه بابونه میزان قند خون را کاهش می دهد و وجود آن در کبد مانع از عوارض دیابت می شود.
عرق برگ گردو
این عرق از برگ درخت گردو گرفته می شود و خاصیت کاهش قند خون دارد.از عرق برگ گردو می توانید روزانه دو فنجان مصرف کنید.
عرق بابا آدم
یکی از خواص این عرق گیاهی کاهش قند خون است که حتما باید ناشتا و روزی دو مرتبه و هر بار یک فنجان میل شود.
زیره سبز
زیره سبز نوعی ادویه محسوب می شود که می توان در غذاها استفاده کرد.این نوع ادویه در کاهش قند خون بسیار موثر است.
گل قاصدک
این گیاه فوق العاده شگفت انگیز است. برگ های سبز تیره گل قاصدک سرشار از موادی است که سبب کاهش قند خون می شود و همچنین کبد را درمان می کند. بسیار ادرار آور است و کمک به کاهش وزن می کند.
مریم گلی
گیاه مریم گلی آنتی اکسیدان ضد دیابتی دارد و قند خون را به سرعت پایین می آورد. از این گیاه می توان هم در غذا و هم به صورت دمنوش استفاده کرد. پلی فنل های موجود در مریم گلی رزمارینک دارند و ترکیبات فنولیک در آن با آلزایمر مبارزه می کند و اگر با عسل مخلوط شود خاصیت ضد سرماخوردگی و ضد ویروسی دارد.
البته گیاهان دارویی دیگری نظیر زرد چوبه، شیرین برگ، زنجبیل، نعناع، رزماری، ترخون، پودر کاری، پونه کوهی و ... نیز وجود دارند که در درمان دیابت موثر هستند.
آیا درمان دیابت بدون دارو امکان پذیر است؟
درست است که تغییر در سبک و روش زندگی و پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و مفید و انجام انواع فعالیتهای بدنی و ورزشی و همچنین انواع گیاهان دارویی در درمان دیابت و کاهش سطح قند خون اهمیت فوقالعاده ای دارند،اما در کنار همه این نکات ذکر شده باید توجه داشت که مراجعه به یک پزشک متخصص برای معالجه و درمان دیابت نوع یک و نوع دو و دیابت بارداری امری ضروری است و به هیچ عنوان درمان دیابت بدون مصرف دارو امکان پذیر نیست.
جدیدترین کشفیات درمان دیابت
از گذشته تا به حال تحقیقات بسیاری در زمینه درمان دیابت توسط دانشمندان جهان صورت گرفته است که در این مبحث، به ذکر چند نمونه مختصر میپردازیم:
• تیم تحقیقاتی در بیمارستان دانشگاه مونترال دریافته اند که مولکول G پروتئینی،نقش اساسی در تنظیم و تحرک انسولین در بدن دارد.کشفیات جدید این دانشمندان شامل تعیین نقشه ای پیچیده است که در آن مولکول قند، موجب شناسایی فرایندهای گوناگون سلولی و ژنتیکی می شود که در این پروسه انسولین ها بسیار فعال هستند.
• یکی دیگر از دستاوردها در دانشگاه سالک مسر برای درمان دیابت و تنظیم قند خون صورت گرفته است. محققان در این دانشگاه دریافته اند که مولکول دیگری به نام FGFI وجود دارد که میزان قند خون بدن انسان را تنظیم می کند.
عملکرد این مولکول شبیه به انسولین است و سطح گلوکز را در خون کم میکند. با تزریق این مولکول به موش های دیابتی مشخص شد که سطح قند خون موش ها بعد از دو روز به سطح طبیعی رسید.
مطالعات بعدی آنها نشان داد که تزریق هورمون FGFI به مغز می تواند دیابت را برای هفته های طولانی و حتی ماه ها درمان کند.
• بر اساس تحقیقات انجام شده توسط محققان دانشگاه تافتس واقع در ماساچوست آمریکا تحولی جدید در درمان دارویی دیابت در حال انجام است که هنوز به اثبات نرسیده است.
عمل این رویکرد جدید بر پایه پروتئین هایی است که در اثر تابیدن نور، نوع فعالیتشان تغییر می کند.
به این صورت که ژنی را وارد سلولهای بتا می کنند که آنزیم موسوم به PAC را کنترل می کند.این آنزیمها مولکول هایی را بوجود می آورند که به دلیل دریافت نور آبی، موجب تولید انسولین زیادی در سلولهای بتا می شوند که باعث کاهش قند خون می شوند.
این سلول ها را به موش های مبتلا به دیابت پیوند زدند و مشخص شد که دیابت موش ها رو به بهبودی است.
• دانشمندان دانشگاه ییل،داروی خوراکی جدیدی برای درمان و پیشگیری نوع یک کشف کرده اند که آن را بر روی موشها آزمایش کردند.آنها یک وسیله انتقال دارویی با وجود نانو ذرات جدید اختراع کرده اند که هم انسولین را به لوزالمعده می رساند و هم پوششی از اسید اورسودوکسیکولیک که یک اسید صفراوی است تولید میشود که محققان آن را پولیمریزه کرده اند. این داروی خوراکی روند درمان دیابت را سریع تر می کند.
• بعضی از محققان در دانشگاه فنی مونیخ و مرکز تحقیقات دیابت آلمان یک داروی جدید و مهار کننده انسولین کشف کرده اند که می تواند دریچه ای جدید را رو به درمان دیابت باز کند.
آنها یک هدف مولکولی برای حفاظت از سلولهای بتا پیدا کرده اند که عوارض جانبی مصرف انسولین را که شامل اضافه وزن ناخواسته و ازدياد خطر هیپوگلیسمی عمیق و کما است را کاهش می دهد.
درمان دیابت در گروههای مختلف سنی و زنان باردار
کودکان و نوجوانان
درمان انواع دیابت در گروه سنی کودکان و نوجوانان، با تزریق انسولین، محافظت و بررسی ناشتای قند خون، انجام فعالیتهای ورزشی، تغذیه سالم و مفید و کاهش وزن صورت می گیرد.
درمان دیابت در این گروه سنی را جدی بگیرید که موجب خطراتی در نوجوانی و بزرگسالی نشود و حتما برای درمان دیابت آنها به پزشک متخصص مراجعه کنید.
در دیابت نوع دو مصرف داروی متفورمین نیز تجویز می شود.
بزرگسالان
درمان دیابت نوع یک در بزرگسالان، مصرف انسولین است ولی در دیابت نوع دو علاوه بر مصرف انسولین باید داروهای دیگری نظیر:
متفورمین، سولفونیل اوره ،گلیتازول،گلیپتین،آگونیست، ناتگلیناید و رپاگلیناید را نیز استفاده کنند که میزان و نوع مصرف آن به نظر پزشک معالج بستگی دارد.
زنان باردار
دیابت در زنان باردار نگران کننده نیست چرا که با پایان یافتن دوره بارداری این مشکل برطرف می شود، ولی نکاتی که این افراد باید برای درمان دیابت خود به آن توجه کنند تا دوران بارداری خوبی داشته باشند، شامل موارد زیر است:
رژیم غذایی آنها حتما زیر نظر پزشک تغذیه باشد.
فعالیتهای ورزشی مناسب بارداری را فراموش نکنند.
در صورت عدم کاهش قند خون، با توجه دستور پزشک در موارد خفیف و هفته آخر بارداری مصرف انسولین و متفورمین را جدی بگیرند.
مادران باردار باید دائماً قند خون خود را چک کنند و برای کنترل و بررسی دیابت تحت نظر پزشک باشند.
سالمندان
برای درمان دیابت در افراد مسن به دلیل کهولت سن و بعضاً کم حواسی باید توسط فرد دیگری مراقبت شوند و برای چگونگی این مراقبت باید نکاتی رعایت شود.
مراقبت از سبک زندگی و رژیم غذایی در افراد مسن بسیار اهمیت دارد.
از انجام فعالیتهای ورزشی آنها مراقبت صورت گیرد تا ورزش را درست و اصولی انجام دهند.
مراقبت از ابتلا به عفونتهای ادراری در سالمندان امری قابل توجه است.
مراقبت از بیماریهای پوستی در سالمندان نیز حائز اهمیت است.
مراقبت از چشمها و مراجعه به چشم پزشک جدی گرفته شود.
مهمترین مسئله برای درمان دیابت و کنترل آن این است که حتما سالمند را برای معالجه نزد پزشک متخصص ببرید.
کلام آخر
درمان های پزشکی و علمی دیابت را مورد بررسی قرار دادیم ولی به شما توصیه می کنیم برای درمان انواع دیابت خود به پزشک مراجعه نمایید و از مصرف خود سرانه داروهای شیمیایی و گیاهی خودداری فرمایید.
ارسال نظر